Johtaminen on palvelutehtävä

Mikä on johtamisessa tärkeintä? Mikä tekee hyvä johtajan? Keskustelimme Taigawisen vanhemman neuvonantajan Kimmo Himbergin kanssa hyvästä johtajuudesta.

Kimmo, millaista on hyvä johtaminen?

– Johtamistyylejä on varmaan yhtä paljon kuin johtajia. Johdettavien mielestä toiset tyylit ovat parempia, toiset huonompia.  Kun olen itse ollut kymmenet vuodet johdettavana, olen päätynyt pitämään muutamaa asiaa johtamisessa tärkeänä: merkitys, suunta, tila, rajat.

Työn merkityksen osoittaminen on ykkösasia. Johtajan keskeinen tehtävä on saada ihmiset ymmärtämään yhteisen työn merkitys ja arvo, mitä tehdään, miksi ja mitä työn tulos ja laatu suuremmassa kuvassa merkitsevät.

Lisäksi johtajan pitää näyttää suuntaa! Ihmisten tulee tietää, mihin suuntaan oman organisaation pitää olla menossa. Suunnan pitäisi olla eteenpäin ja ylöspäin: ambitiotaso on korkealla, ollaan itsekriittisiä ennen kuin joku ulkopuolinen ehtii olla kriittinen, tehdään yhä fiksummin.

Oman työn tekemiseen pitää olla tilaa. Haluamme kaikki, että työmme on palkitsevaa, että meillä on riittävästi haasteita.  Niihin vastaaminen on palkitsevaa.  Jos johtaminen onkin holhoamista, eikä omalle kädenjäljelle ole tilaa, silloin ei ole palkintojakaan.

Tilan antaminen ei ole lepsuutta: samalla kun antaa tilaa, pitää näyttää rajat.

Oma kokemukseni on, että suurin osa ihmisistä ei työltä muuta haluakaan kuin tehdä yhteisen duunin hyvin. Yhteisen työn johtamisessa on  aina riskinä ylijohtaminen.

Ylijohtaminen, mitä se on?

– Tarkoitan sitä, että johtaja johtaa sielläkin missä johtamista ei tarvita. Suunta vaihtelee, tila kutistuu, rajoja ylikorostetaan. Johtamisen pitäisi olla työntekijöille voimavara, mutta ylijohtamisessa se muuttuukin rasitteeksi ja kitkaksi.

Haluan silti korostaa, että en ole mikään pehmojohtamisen puolestapuhuja.

Mainitsit tilan vastapainona rajat. Mitä tarkoitat niillä?

– Rajat ovat usein vastuullisuuskysymyksiä: noudatetaan säädöksiä, noudatetaan käytöskoodia, noudatetaan valittuja strategioita…  Nämä vaatimukset johtajan on kirkastettava.

Säännöt elävät tietysti ajassa: olihan vaikkapa asiantuntijatyössäkin joskus tärkeää että noudatettiin tiettyjä työaikoja, kun nykyään ymmärretään joustavuuden merkitys.

Mitä ajattelet omasta johtamisestasi?

– Onnekseni olen saanut johtaa julkishallinnon asiantuntijayksiköitä, jotka ovat maailmalla tunnettuja. Oli tärkeätä kokea, että ihmiset muista maista pyrkivät kylään nähdäkseen miten hommat meillä toimivat. Se oli mittari sille, että jotakin asioita tehtiin hyvin. Se oli myös tulosta korkeasta ambitiotasosta.

Mitä neuvoja antaisit uudelle esihenkilölle?

– Muista joka hetki että teet töitä ihmisten kanssa! Sinä et tee tulosta, vaan ne ihmiset. Johtaminen ei ole sinun imagonrakennustasi, vaan sinä olet resurssi niille ihmisille, jotka tekevät duunin. Johtaminen on palvelutehtävä.

Taigawisen vanhempi neuvonantaja Kimmo Himberg on eettisen johtamisen, turvallisuuden sekä laadunarvioinnin asiantuntija. Kimmo on työskennellyt yli kolme vuosikymmentä julkisen hallinnon palveluksessa eri johtamistehtävissä, joista viimeiset 11 vuotta Poliisiammattikorkeakoulun rehtorina. Urallaan Kimmo on johtanut ja rekrytoinut satoja ihmisiä, ja hän suhtautuu intohimoisesti hyvään johtamiseen.

Tarvitseko apua johtamisessa? Ota meihin yhteyttä niin puhutaan lisää!  

Takaisin