Keravan Energialla halutaan olla yritysvastuusääntelyä aina pari askelta edellä. Yhtiön tavoitteena onkin muun muassa se, että sen energiantuotanto on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Toiminnan tarkoituksena ei ole kerätä voittoja omistajille, vaan mahdollistaa alueellista hyvinvointia. Tämä saavutetaan strategisella johtamisella, teknologiaa hyödyntämällä sekä tekemällä yhteistyötä hyvien kumppaneiden kanssa.
Kaksoisolennaisuus kestävyysraportoinnin peruskivenä
Myös kestävyysraportointidirektiiviin valmistautuminen aloitettiin hyvissä ajoin. Prosessi aloitettiin niin sanotulla kaksoisolennaisuusarvioinnilla, jossa tarkastellaan yrityksen vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön sekä toisaalta erilaisten kestävyyteen liittyvien seikkojen taloudellisia vaikutuksia yritykseen. Arvioinnin toteutti Taigawise Oy.
– Arviointi vahvisti ymmärrystämme siitä, miten yhtiön strategia ja toiminnot tukevat kestävää liiketoimintaa, sekä miten tärkeimmät sidosryhmät ajattelevat yhtiön vastuullisuusasioista. Olennaisuusarvioinnin tuloksena yhtiön kestävyysraportoinnin pohjaksi nousi yhteensä 15 kestävyysseikkaa kahdeksasta raportointistandardista. Saimme ne tiivistettyä kolmen pääteeman alle, jotka ovat kestävämpää tuotantoa, hyvinvoiva ja osaava henkilöstö sekä tyytyväiset asiakkaat ja kumppanit, toteaa Keravan Energia Oy:n teknologiajohtaja Sami Kotimäki.
– Yhteistyö Taigawisen tiimin kanssa on toiminut saumattomasti ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä ensimmäisiin yhteisiin askeleisiimme. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin uusia kehityshankkeita kohti.
Automatisointia vastuullisuusjohtamiseen
Yhteistyö Taigawisen kanssa jatkuu yhteiskehittämisen merkeissä. Taigawise on tehnyt ELY-keskuksen sekä Amazon Web Services -rahoitusten avulla kaksoisolennaisuusarvioinnin automatisointia. Nyt kehittämistyössä ollaan sellaisessa vaiheessa, että tuotetta testataan Keravan Energian datalla.
– Yritysten vastuullisuusjohtamisessa on vielä aivan liikaa aikaavievää, manuaalista työtä, joka johtaa helposti virheisiin ja vaarantaa esimerkiksi kestävyysraportointiin tarvittavan datan laadun, toteaa johtava yritysvastuuasiantuntija Hanna Liappis Taigawise Oy:stä.
– Ala tarvitsee automatisointia. Keravan Energialla on sekä tahtoa että taitoa kehittää vastuullisuusjohtamistaan teknologian avulla ja olemmekin superiloisia, että yhteistyömme jatkuu tällä tavalla.
Yhteistyösuunnitelmat eivät lopu tähän, vaan horisontissa siintää myös Keravan Energian luontojalanjäljen laskennan automatisointi tulevaisuudessa yhdessä Taigawisen asiantuntijoiden kanssa.
EU-sääntely poukkoilee, vastuullisuustyö ei
Viime vuosina yritysvastuusääntely on tuonut paljon uutta tekemistä yritysten pöydälle – monien mielestä liikaakin. Sellaiset viitekehykset kuten EU-taksonomia, kestävyysraportointidirektiivi ja yritysvastuudirektiivi ovat ajankohtaisia vastuullisuuteen liittyviä velvoitteita yrityksille niiden koosta riippuen. Nyt komissio on ehdottanut tähän sääntelyyn yrityksille helpotusta.
– Yritysvastuu on jatkuvaa kehittämistä ja sitä tehdään, jotta voimme kehittyä ja olla tulevaisuudessa parempia kuin tänään. Raportointi on työkalu strategiatyöllemme sekä väylä tuoda tavoitteemme ja tuloksemme näkyväksi, Kotimäki sanoo.