CSRD ja kestävyysraportointi ovat nyt kaikkien huulilla. Se ei ole ihme, sillä onhan meneillään valtava muutos, joka on nopealla aikataululla otettava yrityksen hallituksen, johdon ja asiantuntijoiden haltuun ja vietävä läpi koko organisaation ja ulkopuolisen varmennuksen aina tilinpäätöksen julkaisuun saakka.
Samalla on hyvä muistaa, että muutosten myötä myös listaamattoman yhtiön vuosiraportoinnista tulee tärkeä osa yritys- ja sidosryhmäviestintää. Sen merkitys korostuu entisestään, kun Euroopan alueella toimivat yhtiöt raportoivat samoilla säännöillä ja kun kunkin maan viranomaisten keräämä data päätyy viivytyksittä saataville yhteiseen julkiseen tietokantaan (ESAP).
Digitaalinen raportointi ja tägäys
Aiemmin kirjoitin siitä, kuinka CSRD:n mukaiset kestävyystiedot tullaan tägäämään ja raportoimaan digitaalisessa muodossa osana koko tilinpäätöstä. Tämä tarkoittaa, että kaikki kestävyysraportointiyritykset tulevat julkaisemaan eurooppalaisten kestävyysstandardien (ESRS) mukaiset kestävyysraporttinsa
- osana tilinpäätöksen kanssa julkaistavaa hallituksen toimintakertomusta
- XHTML-muodossa ESRS-taksonomian mukaisin XBRL-tägein merkittynä
XHTML-muotoinen raportti on tietokoneohjelmien pureksittavaa dataa, mutta myös selaimessa ihmissilmin luettavaa sisältöä, jossa voidaan edelleenkin viestiä myös ihmiseltä ihmiselle.
Muutoksia erityisesti kirjanpitolakiin
Suomi istutti kestävyysraportointidirektiivin sisällön kansalliseen lainsäädäntöön joulukuussa 2023. Määrämuotoisesta kestävyysraportoinnista säädetään ennen kaikkea Suomen kirjanpitolaissa. Lakiin tuli muutoksia useisiin tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskeviin kohtiin ja siihen lisättiin kokonaan oma kestävyysraporttia koskeva luku (luku 7). Suomi päätti lisäksi laajentaa direktiivin vaadetta lisäämällä kirjanpitolakiin määräykset koko tilinpäätöksen tägäämisestä (KPL 7:22-24) sekä sen julkaisemisesta ja säilyttämisestä digitaalisessa muodossa yrityksen nettisivuilla (KPL 7:26) siinä aikataulussa, kun kestävyysraportointi kunkin yhtiön kohdalla alkaa.
Digitaalisuusvaateen ulottuessa kestävyysraportin lisäksi koko toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen, on kaikki laadittava, rekisteröitävä ja julkaistava yhdessä. Tarkemmat ohjeistukset puuttuvat vielä, mutta kaikki raportoinvaateen alla olevat yhtiöt tulevat tarvitsemaan jonkin työkalun raportointiformaatin mukaiseen raportointiin, sillä paperinen tai pdf-muotoinen tilinpäätös ei jatkossa enää ole pätevä dokumentti.
Kaisa Heikka, Business Developer CtrlPrint
Kuva: CtrlPrint
CtrlPrint on yhteistyöalusta Adobe InDesignilla ja InCopylla tuotettujen visuaalisten yritysraporttien tuottamiseen myös CSRD:n vaatimassa XHTML muodossa XBRL-merkein tägättynä.