Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii nyt enemmän kuin koskaan konkreettisia toimenpiteitä, ei vain tavoitteita. IPCC:n (2023) kuudennen raportin mukaan hiilidioksidipäästöjä tulisi vähentää huomattavasti, jotta ilmaston lämpenemistä voitaisiin hillitä. Organisaatioiden on nyt mahdollista osoittaa siirtymäsuunnitelmien avulla, kuinka päästövähennystavoitteet saavutetaan sekä miten liiketoiminta mukautetaan vähähiiliseen tulevaisuuteen ja maailmaan. Lisäksi lainsäädäntö, kuten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) ja eurooppalaiset kestävyysraportointistandardit (ESRS E1), tekevät siirtymäsuunnitelmasta pakollisen raportoiville organisaatioille, mutta hyvin toteutettuna se voi olla parhaimmillaan toimia strategisena työkaluna.
Mitä siirtymäsuunnitelmat oikeastaan ovat?
Siirtymäsuunnitelmat ovat kuvauksia siitä, miten organisaatiot alkavat siirtyä kohti nettonollapäästöjä. Tieteeseen pohjautuvien tavoitteiden (SBTi) mukaan nettonolla määritelmä tarkoittaa useimmille organisaatioille kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä vähintään 90 prosentilla ja kasvihuonekaasupäästöjen jatkuvaa neutralointia. Neutraloinnilla tarkoitetaan nettonollatavoitteen saavuttamisen jälkeisiä toimia, joilla hyvitetään lopulliset väistämättömät hiilidioksidipäästöt.
Siirtymäsuunnitelmiin voi liittyä erilaisia velvoitteita ja sääntelyä riippuen organisaation koosta, tavoitteista ja kunnianhimosta. Regulaatiota siirtymäsuunnitelmiin luo CSRD ja ESRS E1, jotka velvoittavat suuria yrityksiä tekemään siirtymäsuunnitelman osana kestävyysselvitystään. ESRS E1 vaatii, että siirtymäsuunnitelmassa organisaatiot antavat kuvauksen yrityksen aiemmista, nykyisistä ja tulevista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotta ne ovat linjassa strategian ja liiketoimintamallin kanssa kohti kestävää taloutta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että organisaation täytyy tehdä muutoksia tuotteisiinsa, palveluvalikoimaansa, liiketoimintamalliinsa, toimintoihinsa ja arvoketjuunsa. Tiivistetysti suunnitelmassa tulee kertoa päästövähennystoimista ja niihin tarvittavasta rahoituksesta ja investoinneista.
Neljä keskeistä vaihetta siirtymäsuunnitelman laatimiseen
- Nykytila-analyysi – Missä ollaan päästöjen osalta?
- Tavoitteiden asettaminen – Mihin halutaan päästä?
- Toimenpiteiden suunnittelu – Miten päästään haluttuun?
- Resurssit ja hallinta – Miten suunnitelma etenee?
Miksi aloittaa jo nyt?
Lainsäädäntö velvoittaa CSRD:n piiriin kuuluvia yrityksiä raportoimaan siirtymäsuunnitelmansa, mutta siirtymäsuunnitelman tekeminen voi tulla monille yrityksille eteen lähivuosina esimerkiksi asiakkaiden tietopyyntöjen ja toimitusketjuselvitysten myötä. Päästövähennystoimien prosessi kannattaa aloittaa ajoissa laskemalla GHG-protokollan mukaiset scope 1, 2 ja 3 -hiilijalanjälkilaskelmat, joiden pohjalta voidaan rakentaa sopivia päästövähennystavoitteita ja niiden saavuttamiseksi tarvittavia toimia. Eikä hätä ole tämän näköinen, vaikka organisaatiosi ei olisi vielä aloittanut tarvittavan datan keruuta siirtymäsuunnitelman tekemiseksi, sillä me Taigawisella autamme alkuun niin koko siirtymäsuunnitelmaprosessin kuin hiilijalanjälkilaskelmien kanssa. (Ks. Laskemme yrityksesi hiilijalanjäljen)
Ei tarvitse olla täydellinen. Tärkeintä on aloittaa ja osoittaa suunta!
Hyvin ja huolella tehty siirtymäsuunnitelma ei palvele ainoastaan raportointia, vaan se tukee liiketoimintastrategiaa. Suunnitelma luo selkeyttä ilmastotyöhön ja tukee investointipäätöksiä, tuotekehitystä, hankintaketjun ohjausta ja riskienhallintaa.
Taigawisen asiantuntijat auttavat rakentamaan siirtymäsuunnitelman, joka täyttää raportointivaatimukset,tukee liiketoimintaa ja perustuu konkreettisiin toteutettavissa oleviin toimiin. Hyvin laadittu siirtymäsuunnitelma on sekä uskottava että käytännönläheinen, ja juuri siinä Taigawisen asiantuntijoiden tuki on ratkaisevaa.
Kiinnostuitko siirtymäsuunnitelman tekemisestä? Ota Lauraan tai Hannaan yhteyttä!
📩 laura.bjork@taigawise.fi 📞 +358 50 305 3984
📩 hanna.liappis@taigawise.fi 📞 +358 40 099 2389