Kestävyysraportointi on tällä hetkellä eräänlaisessa murrostilassa. EU:n Green Omnibus -paketin myötä moni asia on vielä auki, mutta CSRD-kestävyysraportointidirektiivin piiristä on tippumassa useita yrityksiä. Näiden yritysten on nyt päätettävä, jatketaanko jo aloitettua CSRD-prosessia, sovelletaanko sitä kevyemmin, vai jäädäänkö odottamaan ”bussipysäkille”, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Lisäksi on yrityksiä, joilla ei ole varsinaista raportointivelvoitetta, mutta esimerkiksi ulkoiset sidosryhmät voivat sitä kuitenkin vaatia.
Yksi vaihtoehto on vapaaehtoinen, mikro- sekä pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu kestävyysraportointistandardi VSME. Se on noussut erityisesti keskusteluun Omnibus-myllerryksen yhteydessä. Ajatuksia se herättää puolesta ja vastaan. Kritiikkiä VSME on saanut esimerkiksi olennaisuusarvioinnin puutteesta sekä kapeasta kattavuudestaan. Toisaalta se nähdään kevyempänä ja käytännönläheisempänä lähestymistapana vastuullisuusraportointiin.
VSME osana strategiatyötä
Yksikään raportointistandardi ei tee asioita itsestään. Raportointia ei kannata tehdä vain raportoinnin vuoksi, vaan sen arvo syntyy silloin, kun ymmärretään sen merkitys omalle liiketoiminnalle.
VSME:tä voi hyödyntää osana yrityksen strategiatyötä, jossa vastuullisuus saattaa helposti jäädä arjen jalkoihin, erityisesti pienemmissä yrityksissä. Standardin avulla voidaan katsoa liiketoimintaa hieman etäämmältä ja tunnistaa esimerkiksi kestävyysnäkökulmia, jotka samalla voivat pienentää kustannuksia. VSME:n mukaisesti kerättyä tietoa voidaan käyttää kehitystyön pohjana, jossa parannusehdotuksista muodostuu mitattavia tavoitteita. Ennen kaikkea raportoinnin kautta yritys viestii sekä nykyisille että tuleville asiakkaille, että se tietää missä mennään ja minne ollaan menossa. VSME onkin hyvä nähdä lähtökohtana, jonka avulla vastuullisuusnäkökulma tuodaan strategiasuunnitteluun, mutta joka useimmille yrityksille ei sellaisenaan riitä vaan sitä kannattaa täydentää omalle yritykselle olennaisilla kestävyysnäkökulmilla.
VSME vastuullisuusjohtamisen työkaluna
Monissa yrityksissä vastuullisuutta ei systemaattisesti johdeta vielä ollenkaan. Niissä VSME voi toimia ensimmäisenä työkaluna, kun opetellaan luomaan vastuullisuusjohtamiselle prosesseja, harjoitellaan vastuullisuusdatan keruuta sekä vastuutetaan henkilöitä.
VSME tarjoaa myös matalan kynnyksen ensimmäisen kestävyysraportin kokoamiseen. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun VSME-standardia täydennetään omilla, olennaisiksi arvioiduilla vastuullisuusnäkökohdilla.
VSME ja toimitusketjun vaatimukset
Kolmas tärkeä näkökulma pk-yrityksille liittyy toimitusketjujen vastuullisuusvaatimuksiin. Suuryritykset ovat yhä enemmän vastuussa myös omien toimittajiensa kestävyydestä ja tämä vastuu siirtyy ketjussa alaspäin. Ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kysymykset sekä niihin liittyvien riskien tunnistaminen kasvattavat merkitystään koko arvoketjussa.
Jos vastauksia näihin kysymyksiin ei ole valmiina, paine voi kasvaa – ja pahimmillaan asiakkuudet voivat olla uhattuna. Mutta jos vastuullisuusasiat on jäsennelty selkeästi esimerkiksi VSME:n avulla, voi tilanne kääntyä kilpailueduksi. VSME antaa pk-yritykselle välineitä osoittaa luotettavuutta ja aktiivisuutta ei vain reaktiivisesti, vaan ennakoivasti.
Tarvitsetko apua VSME:n kanssa?
Jos yrityksessäsi pohditaan VSME:n mukaista raportointia, autamme teitä juuri teille sopivalla tavalla.
👉 Itsenäiseen toteutukseen tarjoamme työkaluja vaikutusten arviointiin ja kuiluanalyysiin, sekä sparrausta ja työpajoja vastuullisuusraportoinnin tueksi.
👉 Ulkoistettuna voimme hoitaa koko prosessin – vaikutusten arvioinnista kuiluanalyysiin ja raportoinnin toteutukseen.
Ota yhteyttä Hannaan tai Eetuun, niin keskustellaan lisää teidän tilanteestanne!
📩 hanna.liappis@taigawise.fi 📞 358 40 099 2389
📩 eetu.raisanen@taigawise.fi 📞 +358 50 313 0969