Yli kolmasosa suomalaisista lapsiperheistä poikkeaa niin sanotusta ydinperhemallista. Matkailuyritys voi kasvattaa asiakaskuntaansa huomioimalla lapsiperheiden monimuotoisuuden palveluissa ja viestinnässä.
Uusperheet, sateenkaariperheet, adoptioperheet, yhden vanhemman perheet, kahden kulttuurin perheet, monikkoperheet ja monet muut perhemuodot eivät ole mikään uusi ilmiö, mutta matkailualalla aihe on edelleen verrattain näkymätön tai kenties jopa tabu. Matkailuyrittäjälle perheiden monimuotoisuus tarkoittaa ennen kaikkea mahdollisuutta: kun palvelut ja viestintä tunnistavat erilaiset perheet, syntyy vahvempia asiakassuhteita ja parempia kokemuksia.
Kenet toivotat tervetulleeksi?
Sanat ja kuvat kertovat, kenet toivotat tervetulleeksi. Verkkosivujen kuvat ja tekstisisältö antavat perhelomaa suunnitteleville asiakkaille ensimmäisen vaikutelman matkakohteen ja matkailuyrityksen inklusiivisuudesta. Sivut voivat tiedostamatta viestiä, millaisille perheille palvelut on suunnattu – tai ketkä jäävät huomiotta.
Näkyykö kuvissa vain 2+2 lapsiperheitä, joiden jäsenet ovat etnisesti saman näköisiä, vanhemmat keskenään eri sukupuolta ja lasten keskinäinen ikäero pari vuotta, vai näkyykö perheiden laaja kirjo myös kuvamaailmassa? Onko näkyvillä perhetuotteita myös yhden vanhemman perheille? Onko hinnoittelussa ja tuotteissa huomioitu myös teini-ikäisten lasten perheet, vai päättyykö perheajattelu 12-vuotiaisiin?
Huomiota myös esteettömyyteen
Perheen rakenteesta riippumatta kaikki perhematkailijat tarvitsevat selkeää etukäteistietoa matkailupalvelujen esteettömyydestä. Kerrotaanko yrityksesi verkkosivuilla liikuntaesteettömyydestä, jotta myös liikuntarajoitteisen lapsen vanhempi tai vaikkapa rollaattoria käyttävän äitinsä kanssa matkustava löytää tarvitsemansa tiedot helposti? Millaista aistiesteettömyystietoa teillä annetaan esimerkiksi autismikirjon lasten perheille?
Myös väliovelliset huoneet tai suuret perhehuoneet pitäisi olla helppo löytää verkkosivuilta. Niitä eivät etsi pelkästään monikkoperheet, monilapsiset uusperheet tai useamman teinin kanssa matkustavat aikuiset, vaan myös monen sukupolven perheen voi olla tarpeen majoittua yhdessä esimerkiksi isovanhemman muistisairauden vuoksi. Taipuuko varausjärjestelmä kaikkiin huonetyyppeihin? Kerrotaanko lisävuoteiden laadusta riittävän selkeästi?
Miten aloittaa erilaisten perhemuotojen huomioiminen?
Perheiden monimuotoisuuden huomioiminen ei vaadi valtavia muutoksia, mutta sillä voi olla merkittävä vaikutus yrityksesi löydettävyyteen, perheiden matkakokemukseen – ja siihen, palaavatko he uudelleen. Aloittaa voi vaikkapa käymällä läpi palvelut ja verkkosivujen tekstit ja kuvat tästä näkökulmasta. Lisäksi on hyvä kertoa ääneen, että olemme lähteneet kehittämään perhematkailun inklusiivisuutta.
Kehittämiseen on myös tarjolla asiantuntija-apua. Taigawise tarjoaa perhematkailuun räätälöityä inklusiivisuuskoulutusta ja työpajoja, jotka auttavat yrityksiä ja matkailudestinaatioita tunnistamaan ja palvelemaan monimuotoisia perheitä. Tehdään yhdessä Suomesta inklusiivisen perhematkailun mallimaa!
Psst! Tässä vielä perheiden teemapäiviä vinkiksi viestinnän vuosikelloon (huom. osan ajankohta voi vaihdella vuosittain):
- Kaksosten päivä 2.2.
- Kolmosten päivä 3.3.
- Adoptoitujen päivä 13.3.
- Kansainvälinen sisarusten päivä 10.4.
- Kansainvälinen sateenkaariperhepäivä (toukokuun ensimmäinen sunnuntai)
- Lapsettomien lauantai (äitienpäivää edeltävä päivä)
- Äitienpäivä (toukokuun toinen sunnuntai)
- YK:n Kansainvälinen perheiden päivä 15.5.
- Kansainvälinen vanhemmuuden päivä 1.6.
- Kansainvälinen uusperheiden päivä 16.9.
- Euroopan omaishoitajien päivä 6.10.
- Isovanhempien päivä (lokakuun kolmas lauantai)
- Kansainvälinen monikkoperheiden viikko (marraskuu)
- Parisuhdeviikko (marraskuu)
- World Adoption Day 9.11.
- Isänpäivä (marraskuun toinen sunnuntai)
- Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä 20.11.