Miten tehdään kestävyysraportti?

Valitettavan usein kestävyysraportoinnissa itse raportointi ohjaa sitä, mitä tietoa mitataan ja julkaistaan. Otetaan viitekehys, katsotaan kriteerit ja kaivetaan tiedot esiin.  Tämä on huono lähestymistapa – se ei hyödytä yritystä muuten kuin ehkä vaatimustenmukaisuuden kannalta ja korkeintaan herättelee yritystä kestävyysdatan hakemiseen ja käyttöön.

Sen sijaan tee näin:

  • Selvitä yrityksen olennaiset vastuullisuus/ESG -vaikutukset, -riskit ja mahdollisuudet
  • Priorisoi näistä vastuullisuuden pitkän aikavälin painopisteet
  • Rakenna niihin perustuva  vastuullisuusohjelma (tavoitteet, mittarit, vastuuhenkilöt, aikataulu)
  • Raportoi säännöllisesti ohjelman tuloksista sekä tulevasta ESG-työn suunnasta

Kun tiedät olennaiset vastuullisuus/ESG-tekijät, voit valita juuri sinun yrityksellesi sopivan viitekehyksen.

Olennaisuusarviointi on kestävyysraportoinnin perusta

Miten selvitetään olennaiset vastuullisuusuusvaikutukset ja -riskit? Ne voidaan selvittää sidosryhmiä osallistavalla olennaisuusarvioinnilla. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi verkkokyselynä ja täydentää haastatteluin. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan ulkopuolisia asiantuntijoita tuomaan lisänäkemystä ja tietoa.

Kun olennaiset vastuullisuusvaikutukset tai ESG-tekijät on tunnistettu, niiden perusteella rakennetaan vaatimustenmukainen, yrityksen liiketoimintatavoitteita tukeva ja vaikuttava vastuullisuusohjelma. Samalla voit myös  olla varma siitä, että vaikka sääntely vahvistuu, olet jo oikealla tiellä.

Entä kestävyysraportointidirektiivi?

Vaikka esimerkiksi kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Standard, CSRD) tuo vaatimuksia siihen mitä ja miten yritys raportoi, raportoinnin pääperiaate on sama kuin ennenkin: yrityksen olennaiset vastuullisuusvaikutukset ja -riskit ohjaavat vastuullisuuden tavoitteenasetantaa ja mittaristoa, ja siten myös raportointia. Siksi vastuullisuusraportoinnin aloittamisen ensimmäinen askel on olennaisuusanalyysin tekeminen tarkasti sidosryhmiä kuunnellen.

Vastuullisuus on investointi

Vastuullisuus on investointi. Mutta mikäli vastuullisuuden pohjatyötä ei tehdä kunnolla, raportoinnistakin tulee yritykselle pelkkä compliance-harjoitus ja kulu, eikä tärkeä investointi yrityksen menestykseen pitkällä aikavälillä.

– Hanna Liappis, Yritysvastuuasiantuntija, Taigawise Oy

Tarvitsetko apua yritysvastuutyössä? Kokeneet ja käytännönläheisesti toimivat asiantuntijamme auttavat sinua. Ota meihin yhteyttä!

Takaisin